EFT

Emotional freedom technique oftewel EFT

Praten en anders denken lossen problemen zoals overmatige angst, stress en piekeren meestal niet op. Hiervoor is meer nodig.
EFT is een methode die eenvoudig te leren is en helpt om de negatieve lading van belastende herinneringen te neutraliseren.
De basis van EFT is het opheffen van emotionele verstoringen in het meridiaanstelsel, waardoor alle lichaamsenergie stroomt. EFT werkt door met je vingers zachtjes op de anti-stresspunten te kloppen (vergelijkbaar met acupunctuur, maar dan zonder naalden). Wat EFT zo krachtig maakt, is de eenvoud en bewuste focus op een specifiek probleem, waarbij je met EFT direct je innerlijke alarmbel (de amygdala) kalmeert.
EFT is een eenvoudige manier om jezelf te bevrijden van spanning en stress als gevolg van negatieve emoties en zelfs lichamelijke pijn. Dankzij onderzoek is EFT inmiddels ook een evidence based methode.
Iedereen kan EFT van internet of uit een boek leren. Hoe en waarom EFT op de meest effectieve manier werkt vind je echter niet op internet, maar wel bij een ervaren therapeut, die je met professionele begeleiding kan leren om jezelf te behandelen.

“De oude healer zei tegen de ziel:

Het is niet je rug die pijn doet,
Maar de last die je draagt.

Het zijn niet je ogen die pijn doen,
Maar het onrecht dat je ziet.

Het is niet je hoofd dat pijn doet,
Maar je gedachten.

Het is niet je keel,
Maar dat wat je niet durft te vertellen.

Het is niet je buik,
Maar je ziel die niet kan verteren wat er rondom jou gebeurt.

Het is niet je lever die pijn doet,
Maar de boosheid van binnen.

Het is niet je hart dat pijn doet,
Maar de liefde.
En het is liefde zelf, Die al deze pijn kan genezen, Het meest krachtige medicijn”

Anoniem

Werkwijze

In drie sessies ervaar je zelf hoe je jezelf met behulp van EFT van stress, angst, spanning, frustratie, piekeren en vaak zelfs pijn kunt bevrijden. Je krijgt theorie en gaat actief oefenen, waarbij je doelgerichte instructies krijgt om je sessies te verdiepen en in de praktijk te leren toepassen. Dit helpt je om beter bij de kern van het probleem te komen.
Hier kun je de vergelijking maken, dat je het probleem benadert als het afpellen van een ui: elke schil die je lostrekt brengt je dichter bij de kern.

Eigen ervaring

Op mijn reis in Mongolië kreeg ik les van een sjamaan: ze vertelde de groep over EFT en hoe het toe te passen. Het verbaasde me enigszins dat ze in 5 minuten de werking van de methode kon uitleggen, terwijl omdat ik thuis wel 100 DVD’s heb, en ook allemaal heb gezien om therapeut te kunnen worden.
Ze vertelde dat dit zeer oude kennis is, die al werd toegepast door haar oma, en waardoor kinderen rustig konden slapen na verontrustende ervaringen.
Het feit dat het nu als een therapie is geïntroduceerd door Gary Graig, vindt ze prachtig! Het is vooral belangrijk dat kennis wordt gedeeld en dat de mensheid er kennis van kan nemen! Doordat ze dit zei, voelde ik meteen weer de bevestiging van mijn praktijknaam Heel de Aarde: iedereen heeft recht op kennis en groei!

Doel

Je krijgt meer inzicht in stress en stress-triggers, waardoor je patronen sneller gaat herkennen. Ook ervaar je een manier van vraagstelling, waarmee in een oogwenk bij de kern van je vraag kunt komen.